lördag 20 augusti 2016

Spara eller inte spara till nästa generation

Det är en ständig debatt bland kollegor och vänner om man ska spara till sina barn. Myntet har alltid 2 sidor men personligen så hjälpte de 48 tusen som mina föräldrar sparat ihop under mina 18 första år otroligt mycket för mig. När jag fick mitt första fasta jobb (20 efter högskolestudier) så kunde jag köpa en bil för att ta mig och detta gjorde att jag kunde köpa en 3 år gammal Volvo s60 diesel med bidraget från mina föräldrar + de 117 jag sparat ihop själv under nästan 3 års tid.

För mig är det självklart att vi ska hjälpa våra barn efter bästa förmåga men bara för att vi sparar till barnen betyder inte det att det är en rättighet dem har. Vi har strikta regler för hur detta ska spenderas och på vad. Köper döttrarna tex en lägenhet så ska de få en del av detta av oss, bestämmer de sig för att åka till Australien och backpacka i 6 mån får de stå för detta själva genom att jobba ihop pengarna.

Vi lägger alla barnbidragspengar direkt på barnens konto för att det ska bli 100% rättvist barnen mellan så köper jag lika ofta från bådas konto och lägger ner lika mycket tid på dem. Dvs de 1050 vi får varje månad och inte den ersättning vi får i föräldrapenningen :).

Andra sidan på myntet är att bekanta ofta argumenterar för att de ska få jobba ihop till allting själva för de har dem också gjort men kollar vi på bostadsmarknaden så hade jag aldrig kunnat köpa egen lägenhet om jag inte fått hjälp tillfälligt från mina föräldrar. Som 18-åring så är det väldigt vanligt att man vill flytta hemifrån eller studera på annan ort men det är väldigt ovanligt att man har 200-300 tusen liggandes att använda till boende. Visst kan man hyra och det är väl inget fel i det men om man ser det ur mitt perspektiv så vill jag äga de jag omger mig med.

Sen ser jag det lite såhär att har man väl skaffat barn så är man förälder till dem så länge dem lever, de ska inte vara bortskämda eller få något utan motprestation men där ska finnas stöd hemifrån, alltid i allt dem tar sig för.

Något som slår mig när jag skriver detta är att vi diskuterat aktiviteter som barnen har och vad dem kostar och någon drog upp hockey som en förälders plånboks mardröm. Han hade en son som slog sönder mellan 5-8 klubbor varje säsong och detta kostade honom väldigt mycket pengar likaså större skydd,hjälp,bag och annat materiel som slits eller som förbrukas och för att han skulle betala detta så skulle sonen sköta skolan och läxorna samt att han skulle vara snäll mot sin syster. Detta känns som en klockren kombo, man ger en motprestation och sätter mot att om du inte sköter skolan så betalar vi inte din avgift nästa säsong.

Nu är det sista kanske inte så mycket om sparandet men jag tänker på det här med att pengarna ska gå till något vettigt. Så länge barnen gör något vettigt så kommer jag stötta dem. Står dem och hänger i kiosken och äter ute med kompisar varje kväll så kommer inga pengar komma ifrån oss när det finns mat hemma.

// OlaSlayer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar