fredag 26 augusti 2016

Uppesittarkväll

Själv satt jag på #uppesittarkväll på Twitter och fick många nya tips vilket var väldigt trevligt. Alltid kul att spana in nya bolag när man tröttnat på några av dem man har. Om inte annat kan det vara intressant att jämföra vilken fas de befinner sig i.

Många bolag står och stampar och några som hamnat i blåsväder är Ratos och Ericsson. När man kollar på bolag som Ratos så känner jag att nya VD:n Magnus kommer med ny friskt fläkt och såhär såg pressmeddelandet ut:
Magnus Agervald kommer närmast från rollen som VD & Koncernchef för börsnoterade Byggmax Group.

De flesta av oss vet hur det har gått för Byggmax och jag hoppas han kommer tillföra det som Ratos nu saknat under flera år. Bra investeringar och bra driv i bolagen som går ganska dåligt.

Ericsson känns väldigt stampande just för att man inte haft någon ledning som drivit företaget framåt och tekniken är just en svår branch där man måste vara först på bollen och verkligen ligga i framkant med allt som släpps. Man blir inte bäst av att släppa en mobil med samma spec. som för 5 år sedan eller komma med teknik som redan funnits längre tid. Något som blir intressant är om dem blir först med 5G eller om det kommer andra aktörer före ut på marknaden i ett sådant läge handlar det om att vinna marknadsandelar och där tror jag Ericsson har en chans med sitt stora namn och leveransen hittills.

MEN Ericsson behöver en ledare, någon som kan visa vägen och styra skeppet. Några poddar har röstat för Ola Rollén och jag kan inte mer än hålla med. Han har visat vem som är "the golden goose" när det kommer till VD:roller och tror han kan tillföra väldigt mycket för Ericsson inte minst för åren som VD för Hexagon utan för den långa karriär som han faktiskt haft. Sen är han inte speciellt gammal och har åren framför sig.

Detta var lite tankar från mig, tack och hej!

//OlaSlayer

tisdag 23 augusti 2016

2 Flugor i en smäll

Idag prickade jag helt rätt, så rätt så jag tror att det aldrig händer igen.

Jag har velat ända sedan noteringarna av dessa innehav men nu har jag fått det bekräftat. Det var bra köp jag gjorde!

Talar så klart om:
Nordic Water Proofing
Nilörngruppen

Som skickade ut 2 fantastiska rapporter i detta annars väldigt halvdana börsklimat.

NWP som gör takpapp och byggsektorn är het som bara den och då går de åt papper. Med många partners så gör dem big buzz i byggvärlden och jag tror på en om möjligt ljusare framtid.

Nilörngruppen som gör allt mellan himmel och gjord gällande märkning. En branch som jag inte alls förstår men som jag vet samtidigt betyder allt. Har du ett bra poppis märke så kommer folk betala hutlöst bara för att få tag på något med märkningen.

Som sagt, dagen är inte slut men jag är som sagt övertygad att jag fick in en fullträff som är här för att stanna. Jag kör lång på detta och det kommer inte säljas på många år.

Hoppas ni gjorde som jag!

En tanke som poppade upp, vad köper ni nu när börsen är lite avvaktande? Är där något kul och titta noggrannare på?

// OlaSlayer

lördag 20 augusti 2016

Spara eller inte spara till nästa generation

Det är en ständig debatt bland kollegor och vänner om man ska spara till sina barn. Myntet har alltid 2 sidor men personligen så hjälpte de 48 tusen som mina föräldrar sparat ihop under mina 18 första år otroligt mycket för mig. När jag fick mitt första fasta jobb (20 efter högskolestudier) så kunde jag köpa en bil för att ta mig och detta gjorde att jag kunde köpa en 3 år gammal Volvo s60 diesel med bidraget från mina föräldrar + de 117 jag sparat ihop själv under nästan 3 års tid.

För mig är det självklart att vi ska hjälpa våra barn efter bästa förmåga men bara för att vi sparar till barnen betyder inte det att det är en rättighet dem har. Vi har strikta regler för hur detta ska spenderas och på vad. Köper döttrarna tex en lägenhet så ska de få en del av detta av oss, bestämmer de sig för att åka till Australien och backpacka i 6 mån får de stå för detta själva genom att jobba ihop pengarna.

Vi lägger alla barnbidragspengar direkt på barnens konto för att det ska bli 100% rättvist barnen mellan så köper jag lika ofta från bådas konto och lägger ner lika mycket tid på dem. Dvs de 1050 vi får varje månad och inte den ersättning vi får i föräldrapenningen :).

Andra sidan på myntet är att bekanta ofta argumenterar för att de ska få jobba ihop till allting själva för de har dem också gjort men kollar vi på bostadsmarknaden så hade jag aldrig kunnat köpa egen lägenhet om jag inte fått hjälp tillfälligt från mina föräldrar. Som 18-åring så är det väldigt vanligt att man vill flytta hemifrån eller studera på annan ort men det är väldigt ovanligt att man har 200-300 tusen liggandes att använda till boende. Visst kan man hyra och det är väl inget fel i det men om man ser det ur mitt perspektiv så vill jag äga de jag omger mig med.

Sen ser jag det lite såhär att har man väl skaffat barn så är man förälder till dem så länge dem lever, de ska inte vara bortskämda eller få något utan motprestation men där ska finnas stöd hemifrån, alltid i allt dem tar sig för.

Något som slår mig när jag skriver detta är att vi diskuterat aktiviteter som barnen har och vad dem kostar och någon drog upp hockey som en förälders plånboks mardröm. Han hade en son som slog sönder mellan 5-8 klubbor varje säsong och detta kostade honom väldigt mycket pengar likaså större skydd,hjälp,bag och annat materiel som slits eller som förbrukas och för att han skulle betala detta så skulle sonen sköta skolan och läxorna samt att han skulle vara snäll mot sin syster. Detta känns som en klockren kombo, man ger en motprestation och sätter mot att om du inte sköter skolan så betalar vi inte din avgift nästa säsong.

Nu är det sista kanske inte så mycket om sparandet men jag tänker på det här med att pengarna ska gå till något vettigt. Så länge barnen gör något vettigt så kommer jag stötta dem. Står dem och hänger i kiosken och äter ute med kompisar varje kväll så kommer inga pengar komma ifrån oss när det finns mat hemma.

// OlaSlayer

Ett hästjobb

Att hålla på med aktier är precis så svårt och tar precis så mycket tid som man vill att det ska ta. Vill man grotta ner sig och läsa nyheter och rapporter så tar det en del tid. Följer man dessutom bevakningsbolag så har man kanske 10-20 potentiella bolag man måste följa rapporter ifrån. Har man dessutom 10-15 bolag i portföljen redan så blir det i runda slängar lite över 140 rapporter man ska läsa. Kombinera detta med heltidsjobb, lite extrajobb (hemma) och dessutom 2 barn under 2 år så är 120 rapporter mycket tid! Här menar jag "spendera tiden väl!"

Sen kan man självklart variera hur noggrant man läser rapporten men jag känner ska man ändå läsa den kan man lika bra "läsa" den. Det ger oftast en magkänsla över hur man vill agera framöver. Öka, sälja eller stå kvar på det man har idag och avvakta.

Jag försöker agera utefter magkänslan och de nyhetsflöde som följer med tanken "sälj bara om du måste" vilket brukar hända ca 1 gång om året. Hittills har det get 9% + utd och det blir ca 14% vilket i mina ögon är otroligt bra siffror då jag hunnit läsa ca 20 rapporter detta året så långt och räknat med +- 1-2% i år.

Det man kan tänka sig är att man läser andras bloggar likt dem jag tipsar om på sidan och kanske tom tar rygg på de man följer, vissa tycker det är rätt och andra inte. Men så länge du inte vet exakt vad personen du läser bloggen ifrån vet så vet du egentligen ingenting. Fraser som "detta är ett superbolag som gått framåt stenhårt och har oslagbar produkt, ett måste köp och behåll länge" Detta kan man tolka på flera olika sätt:

1. Bolaget är i framkant med sin utveckling och närmsta åren 3-5 kommer de ligga i toppen på det dem gör.

2. Jag har hört att detta bolaget är nästa fingerprint och jag satsar alla sambons pengar i detta bolag säkert upp 4% redan på 2 månader.

3. Köööp så jag kan sälja av min förlust.

4. Detta bolaget är fantastiskt och kommer med en nyhet vilken dag som helst (jag behåller det max en vecka).

Det jag menar är att tar man rygg på någon så kan man inte bara sitta och vänta på tweets och tänka "Oh nu köpte han/hon Kopparbergs det är nog bra pris och rätt läge att gå in nu jag sätter halva spargrisen". Medans personen i fråga tänker ah.. hade några hundringar över så köper 5 Kopparbergs aktier.

Man måste tänka självständigt och ta ställning till om man verkligen tror på produkten. Detta kan man göra så enkelt val som "gillar jag Kopparbergs cider..Nä den är alldeles för söt, känner jag någon som dricker Kopparbergs på fest?.. Hmm nä de flesta dricker Carlsberg .." Nä då köper jag inte Kopparbergs. Grovt exempel men jag hoppas ni förstår vad jag menar.

Om man ska göra jobbet, gör det ordentligt. Läs, studera analysera sätt produkten och bolaget i perspektiv. Ni har ju internet så slå upp bolaget och googla VD:n vilka bolag denna person styrt och hur gick dessa bolag under denna tid. Sen kan man börja investera sina hårt förvärvade skattade pengar, detta mina vänner är ett hästjobb och gör man jobbet rätt så förtjänar man sin avkastning men tar du bara rygg på någon för att du inte "orkar" så får man också räkna med ordentliga näsbrännor.

Måste bara inflika Ratos dropp idag, gick in och gjorde vad jag tror är mitt livs affär "det kan bli den bästa eller den sämsta. Det är ny kapten på skutan och jag väntar med höga förväntningar på vad som komma skall.

//OlaSlayer

torsdag 18 augusti 2016

Vikten av att värdera sin tid

Nu är semestern över för de flesta men det är inte utan att man kommer blicka tillbaka på sin semester ett tag och uppskatta den tid man fått med vänner och familj. Tyvärr försvinner känslan efter ett tag och man återgår in i "tunneln". En forskningsstudie visar att man känner sig lika pigg och uppvilad efter 1 veckas semester som efter 4-6-8 veckor vilket ger 1 veckas känsla av semester efteråt. Därför gjorde jag ett test detta år och delade upp mina 4 veckor i 3 delar. Första veckan 26, jobbade 27-28 ledig 29-30 jobbade 31 och tog ledigt 32. Enligt min sambo kändes det som att jag var ledig 8 veckor i streck och jag själv har känt en viss semesterkänsla varje jobbvecka då jag vet att det snart är ledighet igen.

Jag uppmanar er om ni har möjlighet att testa på detta!

Mina barn har också uppskattat att jag varit hemma, min äldsta dotter har blivit pappig igen och får hon välja när hon slagit sig så springer hon till mig. Detta för mig är Win då jag vill att barnen inte bara ska hänga kring mammas ben så fort det är någonting utan att även jag är ett alternativ. Jag har dessutom gjort det aktiva valet att vara ledig 1-2 dagar i veckan resten av året.

Visst det sätter sina spår på sparkassan och det blir ingen semester i år heller men herregud det är mina barn och min sambo som får tiden istället och tid är det dyrbaraste vi har. Hur frisk och aktiv och hälsosam man än må vara så kan det vara slut imorgon och tanken på att gå bort och veta med sig den där sista sekunden innan det slocknar att man jobbade över i 8 veckor för en semesterresa och missat barnens träning eller uppvisning eller vad det må vara. En sån enkel sak som att se när de lär sig gå är för mig inte värt det.

Jag har gjort vad jag kunnat för att driva upp min inkomst genom extra knäck och vidare utbildning på distans och gjorde ett kick-ass lönesamtal om jag får säga det själv för att istället dra in de extra slantarna och inte vara ifrån familjen. Trots allt så är det viktigaste i mitt liv..Vi.

Det jag ville få fram med inlägget var kanske inte så ekonomiskt riktat utan mer.. en tankeställare kanske till er som jobbar dygnet runt för den coola sportbilen innan 20 eller de fina huset i skärgården. Om familjen blir lidande så är det helt enkelt inte värt det.

Vet inte hur många som håller med mig men jag hoppas att ni iaf funderar innan ni tar erat extra pass på jobbet.

Nu kan man tolka denna text deppig men den är skriven i en väldigt positiv tid från en väldigt nöjd och glad pappa som hoppas att döttrarna kommer ihåg detta även när de blir äldre och uppskattar detta lika mycket som jag gjort!

// OlaSlayer

måndag 15 augusti 2016

Vårt syfte med portföljen

Jag försöker hålla allt som har med sparande relativt.

Jag är varken stenhård med det eller kräver att min sambo ska göra samma sak. För mig är det en morot men inget måste och med denna inställning så tycker många att man aldrig lyckas men för ca 1 år sedan köpte vi hus. Då hade jag under 3 år lagt undan lön och detta täckte insatsen gott och väl. Men till sparandet hör att vi har 2 bilar, kanske bara hade behövt en men vi har en sommarbil och en vinterbil vilket är mycket pengar på året "jag vet" men det är modellen äldre och betalar ingen service för den. Sen kör vi bara 4 månader ca med vinterbilen vilket betyder att däcken inte blir så dyra och försäkringen blir billigare. Sen har vi 2 barn vilket också tynger ner men här har vi sagt att det inte finns något vi "sparar in på" Behöver dem en vinterjacka skall det ha en PUNKT! Möjligtvis att vi gör en enklare lösning på saker och ting och inte köper en barnsäng för 2-9 tusen utan kollar blocket och rustar upp en gammal. Vissa saker kan man göra smart utan att barnen för den sakens skull skall lida för vårat sparande.

Nu till syftet, det är enkelt. Jag vill se om vi kan nå målet att våran portfölj kan driva driften och täcka räntan på huset sen fortsätter vi så klart men det är första och de egentliga målet. Det är bara "Vi i familjen" som skall vara utgift dvs kläder bilar mat nöjjen osv. Detta kommer underlätta radikalt när tex min Sambo bestämmer sig för att ta upp studierna igen eller om jag skulle vilja vara pappaledig eller liknande.

Jag vill också poängtera att detta är mitt initiativ och något jag brinner för. Därför kan jag inte kräva detsamma av resterande familj.

Vilken bank ska man ha?

Nu har alla säkert redan tagit ställning till vad man ska nyttja för bank för sina investeringar men jag tänker mer, varför binda sig?
 
Kan jag inte ha flera? Nu skaffade jag Nordnet konto för ganska exakt 3 månader sedan och jag har ett Avanzakonto som är ca 3 år. Idag skaffade jag även Degiro.. ni vet de som John och Johan på börspodden tjatan om i evigheter. Jag tänker såhär att ska man investera pengar som jag har i NN och AVA så vill man ju veta vad konkurernterna kommer med. Blir det gratis Courtage upp till miljonen på DeGiro så händer det antingen jättemycket. Alla småsparare vill dit, eller så tänker folk.. nä de känns inte tryggt. Jag vill stanna kvar i min avanza eller nordnet portfölj. Men man vill se vad som finns, man vill veta hur gräset ser ut på andra sidan.
 
Förra veckan var portföljen väldigt väldigt blodig och jag började fundera på om detta var ytterliggare ett köpläge som visat sig. Självklart är det så.. allting under en 1500omx borde vara guld och gröna skogar. Problemet är att jag har svårt att ha pengar likvida då jag investerar efter reglen 4 köp / månad och då är där bara så mycket pengar att röra sig med. Men hade jag haft kapital idag hade jag satt i Nordnet, Tele2, Fortum och Kinnevik. Helt okej värderingar till vad dem kan leverera. Tele2 tror jag visserligen inte klarar sig som de är idag i 15 år framåt men däremot tror jag på att de kommer förvärva något bolag inom snar framtid. Det är ett måste helt enkelt. Fortum och Kinnevik tuffar på som vanligt och nordnet har bara tappat ... utan anledning nästan 10 spänn.
 
Tillbaka till De Giro, de känns väldigt basic. Inget lullul utan man går in köper går ut. Ingen läsning eller tips eller reklam. Vid en första anblick ger detta mig en ganska neutral bild av plattformen men vi får se vad som sker. Tanken är att lägga 10% av vårat sparande här framöver månadsvis så får vi se hur länge "Fritt Courtage" sträcker sig i tiden får våra svenska nätbanker svårt tror jag.

Familjens ekonomi

Jag har ägt aktier sedan jag var 18 år. På gott och på ont självklart men en näsbränna här och var är det som gör oss starka.

Det var tack vare aktier som jag förlorade min första 1000-lapp på Trelleborgs gummifabrik när de inte fick Saab affären. Men det var också tack vare aktier som jag tjänade 11% över 2 år och hade till insatsen till vårt underbara hus vi bor i idag.

Vi har idag gemensam ekonomi då det är jag som har lön och sambon som är mammaledig, hade blivit dålig stämning annars :). Men det är bara drygt första 6 månaderna, efter det är jag pappaledig och då är det min tur att vara hemma och ta hand om barnen. Men det var inte det vi skulle prata om nu utan våran ekonomi.

Jag har konto hos 3 olika banker av lite olika skäl men inga relevanta i detta inlägg.
Vi lägger undan ca 20% av inkomsten trots att vi bara har en. 

Barnbidragen går direkt till barnens sparkonto och våra pengar går direkt till diverse konto så som:
Aktiekonto
Bilkonto
Inredningskonto
Resekonto
Bröllopskonto
ICE konto

Detta är vad vi anser vara nyttigt att spara till då det ligger rätt i tiden och vi har möjlighet.
Jag ser mig själv som en lekman och ingenting som jag skriver bör grundas till något beslut någonsin. Men det kanske kan skapa en tanke eller väcka en åsikt hos den som läser och det är det jag är ute efter.
Min portfölj består huvudsakligen av Large Cap bolag medelsvensk som jag är. Äger även en del Preffar men detta är i rent utdelningssyfte då jag inte hittat någon bättre investering för stunden. 

Utdelningstider är alla tider

Tänkte jag testar blogger då de flesta bloggare jag följer använder just blogger.

Jag kollade runt lite på alla smarta ideer och etikettlösningar som finns så det kommer nog ske en del ändringar på sidan inom kort.

Det jag ville ta upp nu som slog mig är att alla undrar om utdelningar, när dem är och hur man enkelt kan få en översikt. Detta får man genom https://www.finansportalen.se/aktieutdelningar som är en utmärkt översyn på vilka bolag som delar ut och när, detta för att kunna optimera sina inköp till kommande månad.

Jag följer principen att investera denna månaden för nästa vilket ger en 12 månader om året utdelning som varje månad höjer utdelningen för nästa månad trots att jag inte behöver lägga in mer pengar "vilket jag gör ändå" Men bollen är i rullning liksom så kika in den.

För övrigt så kommer nästa månads utdelningar här:
Dessa kommer investeras i kommande månads utdelningar som är:
Osv Osv, Ni fattar poängen.

En veckas semester kvar så ska försöka få gjort så mycket här som möjligt så ni får matnyttigt att läsa inför hösten.