lördag 20 augusti 2016

Ett hästjobb

Att hålla på med aktier är precis så svårt och tar precis så mycket tid som man vill att det ska ta. Vill man grotta ner sig och läsa nyheter och rapporter så tar det en del tid. Följer man dessutom bevakningsbolag så har man kanske 10-20 potentiella bolag man måste följa rapporter ifrån. Har man dessutom 10-15 bolag i portföljen redan så blir det i runda slängar lite över 140 rapporter man ska läsa. Kombinera detta med heltidsjobb, lite extrajobb (hemma) och dessutom 2 barn under 2 år så är 120 rapporter mycket tid! Här menar jag "spendera tiden väl!"

Sen kan man självklart variera hur noggrant man läser rapporten men jag känner ska man ändå läsa den kan man lika bra "läsa" den. Det ger oftast en magkänsla över hur man vill agera framöver. Öka, sälja eller stå kvar på det man har idag och avvakta.

Jag försöker agera utefter magkänslan och de nyhetsflöde som följer med tanken "sälj bara om du måste" vilket brukar hända ca 1 gång om året. Hittills har det get 9% + utd och det blir ca 14% vilket i mina ögon är otroligt bra siffror då jag hunnit läsa ca 20 rapporter detta året så långt och räknat med +- 1-2% i år.

Det man kan tänka sig är att man läser andras bloggar likt dem jag tipsar om på sidan och kanske tom tar rygg på de man följer, vissa tycker det är rätt och andra inte. Men så länge du inte vet exakt vad personen du läser bloggen ifrån vet så vet du egentligen ingenting. Fraser som "detta är ett superbolag som gått framåt stenhårt och har oslagbar produkt, ett måste köp och behåll länge" Detta kan man tolka på flera olika sätt:

1. Bolaget är i framkant med sin utveckling och närmsta åren 3-5 kommer de ligga i toppen på det dem gör.

2. Jag har hört att detta bolaget är nästa fingerprint och jag satsar alla sambons pengar i detta bolag säkert upp 4% redan på 2 månader.

3. Köööp så jag kan sälja av min förlust.

4. Detta bolaget är fantastiskt och kommer med en nyhet vilken dag som helst (jag behåller det max en vecka).

Det jag menar är att tar man rygg på någon så kan man inte bara sitta och vänta på tweets och tänka "Oh nu köpte han/hon Kopparbergs det är nog bra pris och rätt läge att gå in nu jag sätter halva spargrisen". Medans personen i fråga tänker ah.. hade några hundringar över så köper 5 Kopparbergs aktier.

Man måste tänka självständigt och ta ställning till om man verkligen tror på produkten. Detta kan man göra så enkelt val som "gillar jag Kopparbergs cider..Nä den är alldeles för söt, känner jag någon som dricker Kopparbergs på fest?.. Hmm nä de flesta dricker Carlsberg .." Nä då köper jag inte Kopparbergs. Grovt exempel men jag hoppas ni förstår vad jag menar.

Om man ska göra jobbet, gör det ordentligt. Läs, studera analysera sätt produkten och bolaget i perspektiv. Ni har ju internet så slå upp bolaget och googla VD:n vilka bolag denna person styrt och hur gick dessa bolag under denna tid. Sen kan man börja investera sina hårt förvärvade skattade pengar, detta mina vänner är ett hästjobb och gör man jobbet rätt så förtjänar man sin avkastning men tar du bara rygg på någon för att du inte "orkar" så får man också räkna med ordentliga näsbrännor.

Måste bara inflika Ratos dropp idag, gick in och gjorde vad jag tror är mitt livs affär "det kan bli den bästa eller den sämsta. Det är ny kapten på skutan och jag väntar med höga förväntningar på vad som komma skall.

//OlaSlayer

1 kommentar:

  1. Hej Ola!

    Bra inlägg! Viktigt att man alltid själv bildar sig en uppfattning om bolaget det skrivs om innan man investerar.

    Må väl och välkommen till bloggsfären :)

    SvaraRadera