måndag 28 november 2016

Pappaledig deluxe

Tänkte dela med mig om hur jag tänker kring detta, vet att de skrivits tidigare men kan inte nog ta upp detta som ligger mig så varmt om hjärtat.

TA UT ERA 240 dagar, ge inte bort dem. Personligen har jag valt att ta ut 2 dagar i veckan en vår och en höst / barn första året då det är då min fru behöver mest hjälp och det är året det händer som mest. I runda slängar blir detta 80 dagar när semester och röda dagar vilket är guld. Vad gör man då av övriga dagar? Jo jag för min del tänkte ta ledigt 2 månader med min äldsta dotter för att vara delaktig och få följa henne om dagarna. Givetvis blir det massor av tid över vid middagslur osv men har man hus vet man att detta inte är "fritid".

Sen är det lite intressant för många säger, hur har du råd? Ja.. vadå då? Ja men du får ju bara ut 80% av lönen. Ja jo men om sanningen ska fram så är det lönsammare att dela 50-50 pga jämlikhetsbonus. Om man går in på EFN.se och söker på föräldraledighet så har dem en mycket tydlig illustration på att man faktiskt tjänar på att ta ut lika mycket ledighet trots att mannen eller kvinnan tjänar 10-15 tusen mer än motparten. Sen får man ju se det lite såhär, visst det är inte gratis att vara hemma men däremot så har man inga transportkostnader och man får spendera massor av tid med barnen. WinWin aktiviteterna blir så kostnadssnåla som möjligt. Det blir promenader, lekplatsen och olika föräldragrupper med kyrkans barntimme.

Det är inte bara barnen som får lite extra lyx, iom att jag är hemma så kan jag hjälpa till mer hemma med sånt som tvätt, laga mat, städa, handla osv som annars sköts till 95% av min fru då hon har 1,5 barn hemma om dagarna då ett är på dagis. Jag tror det är viktigt att man ser skötsel av hemmet som ett jobb för bådas trivsel. Många ser det som "du sköter det för du är ju hemma" men om sanningen ska fram så är det så att ta hand om 2 barn och sköta hemmet är 110% arbetstid i veckan. Så som ett litet test vill jag uppmana er att säga till den som tar hand om hemmet.. inte vem ni tror tar hand om hemmet utan till den som faktiskt gör det. Du är bäst! Så får ni garanterat bättre stämning hemma än innan även om den var bra förut.

Lite kortare inlägg idag, ganska skönt men har ni frågor kring försäkringskassa och föräldraledighet så hör av er.

// OlaSlayer


2 kommentarer:

  1. Sen tror jag att när man väl ligger inför döden är tiden med barnen inget jag kommer ångra. Snarare kommer jag ångra att jag jobbade för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så tänker jag, bara det kvitto jag fick när jag gick på ledighet gav allt! En hel del kollegor jag pratade med under dagen som är i 40-45 års åldern sa att de skulle gjort som jag gjorde om de visste vad de vet idag. De flesta av dem hade startat eget efter It-bubblan istället för att ta ett tråkigt svenssonjobb och där försvann de första åren av deras barns liv. De är det dem kommer ihåg och ångrar idag och säkerligen den dag de ligger inför sista andetagen.

      Radera