torsdag 1 december 2016

Sen julklapp... och dyr

Nu är det ca 1,5 år sedan jag och min fru köpte vårat hus med tanken att ge ett tryggt och livslångt boende för oss och våra barn. Men som alla besiktningar så var där saker vi pekade på och en av sakerna var fönstren som är orginal -69. Fina träfönster men träet börjar ge upp. Efter några års försök att måla över spruckna delar "från föregående ägare" och en altandörr som börjat ruttna så är det dags. Summan landar på nätta 120k med fönster och montering med 10 års garanti. Fönster och tak är det ända man säger att man inte kommer tjäna in när man byter pga driftskostnaden påverkas men under vår livstid kommer det inte ersätta de 120 tusen som det kostat däremot höjer det husets värde vid en försäljning.

Huset är som sagt från -69 och det är väl charmen i huset som gjorde att vi fastnade för det. Det är varmt och mottagande på ett sätt som gör att man känner sig hemma. Där är nästan 180kvm boyta vilket skapar möjlighet för stort kök och stora sällskapsytor. Det man ska tänka på när man köper hus är utgifterna, jag har aldrig varit med om så många småräkningar som när vi köpt huset.

Det jag känner är det bästa med detta är att det är mitt. Mitt golv, mina väggar, mina ledningar. Vill jag byta något så gör jag det, vill jag köra släggan i väggen så är det min vägg. Vi har planer på att bygga om här hemma mer men sen tänkte vi.. om huset inte är exakt som vi vill ha det så är det vettigare att sälja det vi har om 5-6 år och köpa tomt under tiden och bygga något nytt på. Så det är projekt 2.0 hitta en tomt som är hyfsat värderad för att sen bygga vårt "framtida pensionärsboende". Det kan iofs dröja 15-20 år också innan vi flyttar men min fru vill ut på landet och jag förstår henne. Fördelen med att bo där vi bor idag är att vi har 2 min gång till dagis och 6 min gång till grundskolan. Men det är på landet vi hör hemma.

Tillbaka till fönstren, att välja bolag här är ett härke och vill ni veta vad jag valt så fråga men i övrigt så resonerade jag såhär, vilka punkter är viktigast?

Hållbarhet
Pris
Utseende
Tillval
Väntetid
Material
Garanti

En del har sagt att vi gett för mycket och att de finns fönster på tex Bauhaus mycket billigare. Visst finns det det, som säkert går utmärkt men det finns en avvägning på att vara snål och vara dumsnål och när det kommer till boende så är jag inte dumsnål så vi valde på de bolaget som kunde ge oss bäst pris med trä insida och aluminium utsida med längst garanti. Väntetiden var ganska ointressant och tillvalen brukar vara onödigt dyra. Utseende.. ja det spelar ju roll men vitt fönster är alltid ett vitt fönster.

Vad har ni för erfarenhet?

//OlaSlayer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar