onsdag 9 november 2016

Förändring i vardagen?

Efter en tung natt så kan jag konstatera att vissa saker troligtvis kommer påverkas. Hur mycket som kommer drivas igenom av Donalds politik låter jag vara osagt för jag vet inte alls hur planen ser ut eller om det ens finns någon. Något som jag känner direkt oro över är de höjda räntor och den minskade importen som utlovats som inte känns "orimligt" att införa. Detta tror jag kommer påverka oss i allra högsta grad.

De som köpt lägenhet/hus precis borde fundera om de har råd att bo kvar även om läget skulle ändras extremt och vi ser räntor på 5-7%. Jag säger inte att det rimligtvis blir så men det är värt att ha i åtanke.

Vår export är också något som jag tror kommer ta mycket stryk och då många av våra svenska fina bolag lever på export kommer det bli en tuff resa. Dock tror jag inte det blir omval så vi får stå ut en 4 års period innan Fru Obama tillträder istället :).

Många frågor snurrar men en sak är säker, börsen är där pengarna ska vara igår, imorgon och för alltid. Vi kan hamna i ett läge att börsen sätter sig ordentligt och det blir några års rea vilket vi alla långsiktiga sparare kommer kunna gotta oss i. Men det kan också bli en volla som blir svår att förhålla sig till med upp och ner varannan vecka. Det gäller alltså att välja sina strider och kanske investera mer efter huvud än efter "uppsatta regler". Alla dagar är inte rätt dagar att köpa men det kommer kanske bli lägen varje månad som man får förhålla sig till.

Något som förvånade mig såhär i efterhand är de banktjänstemän som gått ut och sagt att vollan blir enorm om Trump vinner och vi kommer se kraftig nergång på börsen och spådde om 7-12% nersida. De vi fick se var 1.2% upp och ingen är surare jag för att rean inte pågick längre. Experter går ut i efterhand och säger "Detta visste vi redan i våras". Uppenbarligen visste ingen detta eftersom valdeltagandet inte var jättestort och demokraterna hade kunnat göra något åt det om alla röstat men ignorans är största faran för människan.

Det finns fler aspekter i detta som inte är rent ekonomiskt men problematiskt då högervindar redan blåser inom EU:s gränser och USA röstar fram en öppen rasist som president så tror jag vi får en väldigt osäker värld att leva i. Oroligheterna kommer öka och rashatet kommer öka ännu mer och just nu känns krig i mellan östern som en piss i nilen mot vad som kommer hända i USA. KKK ledare har redan gjort uttalande om att de stöttar Donald och jag känner djup oro. Valet är precis över men skadan är redan skedd. En person har gett upphov till att människor känner hat igen, hat mot varandra, rädsla för varandra. Men man får inte glömma, det är inte en mans fel att Donald kommer till makten. Majoriteten av Amerikaner vill ha detta, majoriteten människor tycker att araber står för terror och kvinnoförnedring är helt okej. USA har bevisat ännu en gång att de flesta inte bor i skyskrapor utan i husvagnar och är gift med sin syster/bror. Finns en bra film som beskriver detta "Idiocracy".

//OlaSlayer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar