torsdag 24 november 2016

Tid, vad är det

Tiden för många idag är stressig.
Man flyger upp på morgonen för man optimerar sovtiden genom att ge sig själv exakt 3.5 min att duscha 1,2 min att bre mackan, 2 min för eventuellt kissbesök med kombinerad tandborstning och sedan 45 sekunder att klä på sig för att sen hinna springa till bussen på 20 sekunder blankt.

Många känner igen sig right!

Lägg då till att man har 1 barn som ska till dagis som ska ha ny blöja, dagiskläder, en extra macka och ett tv-program som accepteras innan det är dags att gå. Denna är omöjlig att räkna på men säg 10 minuter.

När man väl kommer till jobbet så har man ett möte kl 08:15-09:15 sen börjar nästa möte 09:00-11:00 men vänta nu det lappar över.. ajja jag hinner tänker man. När väl klockan slår 11 så heter det, äsch vi tar detta också när vi väl är samlade och vi närmar oss 12:00. När Lunchen är över runt 12:30 så fortsätter vi jobba till 14:00 då nästa möte är för att någon skall sluta och man får en överlämning till klockan 16:00. Precis som att man vet allting han har jobbat med i 3 år på 2 timmar.. BIG LIE! Men klockan är 16:00 folk börjar gå hem man själv känner att.. fan det varit mycket korvstoppning idag. Klockan tickar på fram till 16:30 då man börjar känna att nu är dagen snart alldeles strax över så man kan gå hem man sitter och går igenom mötesanteckningar för dagen och då ringer en kund 16:58 som bara måste ha igång en server, ett system, en process och detta innan morgondagen kommer. Man jobbar som en iller och får upp allting till 17:15, bussen går kl 17:23 man springer som en galning för det tar vanligtvis 10 minuter att gå dit. Väl framme så upptäcker man att bussen är sen, YES andas 2 sekunder.

Väl hemma igen så skall det lagas mat, om inte det så handlas mat. Barnen skall byta blöjor och pyjamas och sedan nattrutin och allting går i sin egen takt. Man sätter sig i soffan och tittar på klockan.. 21:00 äntligen egentid, vad väljer då 95% av befolkningen att göra.. Du..ska vi ta ett avsnitt av den där bra serien du gillar? Ah visst. Klockan blir 23:00 i ett svep för den där serien är så bra så man kan inte titta utan att se 2 avsnitt. Första barnet vaknar efter mer mat och efter en kvällrutin av tandborstning, förberedelser för morgondagen och nattning av första barnet igen så är klockan i runda slängar 23:58 och man tänker.. oh tur jag kan sova länge imorgon.

Tid mina vänner det är något man inte har idag för det förväntas så mycket av oss och vi ska veta allt och kunna allt. Ju mer flexibel du är i arbetet ju mer slukar arbetsgivaren ditt utsträckta finger. "kan du kolla på detta", har du tid en minut, vi måste verkligen lösa detta.. hinner du? Detta kan ta form på många sätt men en sak är säker (Många av oss är under stress, ständig stress).

Tid är något vi har begränsat av på denna jord, sen om vi lägger tiden på familj, resa, hobby eller bara vara så är den begränsad. Tid är avkastning i pengar som vi får tillbaka som utdelningsinvesterare men tiden i sig är inget vi får tillbaka någonsin. Ett bra exempel på ett roligt beskrivet vis är filmen med Krister Classon - "bäst före" som finns på youtube bland annat. Vanebeteende blir som en drog för oss när vi blir äldre och man anpassar vardagen för att den ska vara så smidig som möjligt. Man går in i en sorts trans där man egentligen inte tänker utan går på rutin och tiden går så oändligt mycket fortare. Det är viktigt att vi som individer tar oss ur detta hamsterhjul och börjar göra annat. Gör vi inte det så passerar livet i revy och alla vill väl maximera sin tid på jorden. Jag kommer göra en test efter min föräldraledighet att göra nya saker så min morgonrutin är förändrad sedan länge och jag stiger numera upp 1 timme innan jag behöver gå till bussen. Kvällarna fylls numera med en bok och planering för diverse inköp med min fru.

Ta inte tiden för givet, ta inte livet för givet. Bara för du är en bagare idag betyder det inte att du måste vara en bagare om 3 månader, 3 år eller 30 år. Du behöver inte vara bagare på just de företaget eller jobba med just dem bröden eller de bakverket.

Tid är någonting man har men som man snabbt kan förlora. Tid är pengar men pengar kan inte köpa tid. Tänk på det när ni läser detta inlägg på dasset mellan mötet som slutade 14:00 och de som börjar 14:15. Det är bara ni som kan påverka det.

// OlaSlayer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar