onsdag 8 november 2017

Tankevurpa?

Jag tänker som såhär, lättare att ha en dagordning så kanske man lättare kan solla vad man vill läsa igenom själv.. :) Lite som de där tjocka kompendiet chefen kommer med lite då och då.. Vi testar.


  • Aktieköp
  • Privat kaos
  • Spara för att spara eller mervärde?

Aktieköp
Runt den 3:e oktober så sålde jag i princip 75% av allt innehav av aktier men lät fonderna stå. Efter detta så började jag handla precis som vanligt. Små poster, roterande varje månad och några av dem har jag förlorat på och vissa har jag vunnit på.

Senaste månaden så har jag köpt på mig:
SkiStar "på dipp"
Latour
NCC
Nordic Waterproofing Holding
Prime Living Pref
Clas Ohlson B
Doro
Akelius Pref
K2A Pref

Skistar har jag ett mål att om 3 år tänkte vi åka på skidsemester och då tänkte jag ha 200 skistar på kontot utan att det utgör någon större del av totalvärdet.

Latour: Jag tror på VD:n till den grad att han är värd lite premium kostnader istället för substansrabatt för jag tror Latour kan gå bättre än de andra investmentbolagen på sikt.

NCC: Många sättningar men sett till hur många stora affärer som kommit in så är jag inte orolig. Halva Malmö bygger om och där står NCC på 90% av byggnationerna som Malmö Stad ansvarar för.

Nordic WH: Alla kommer behöva takpapp oavsett om du kör plåt eller pannor på taket så kommer du behöva papp under. Vad är då bättre än tillverkaren av pappen och inte distributören av den. Jag tror på bra flöde i denna aktien med trygg inkomst och trygg utdelning för oss ägare över många många många år.

Prime Living: Det blir bara bättre och bättre med de nya bostäderna och jag tycker man anpassar bostaden mer efter kundsegment nu. Positivt och tror preffen kommer leva kvar länge :).

Clas: behövs ingen förklaring.. kör Clas framför alla andra alla dagar i veckan.

Doro: Låg inne på sjukhus i helgen och alla mobiler och telefoner dem har är Doro! Nice

Akelius Pref: En av de stabilare fastighetspappren skulle jag säga. spridd risk över många stora städer och utspridda länder.

K2A.. ett kort som gått bra sedan den släpptes.. släpper den aldrig :).


Privat Kaos
Att vara hemma från jobbet för att vila upp mig och min fru ska vara hemma för att ta hand om barnen eftersom jag inte kan känns som en dålig konstellation. Jag går runt och jämrar mig och barnen kan inte leka med mig och frustreringen från alla håll bara ökar. Inte blir det någon vila av det inte. Men tanken är att min första arbetsdag blir imorgon även om jag varit inne och smygjobbat lite.

Problemet är att när jag börjar jobba så behöver jag ta barnen på dagis och jag har inte kunnat böja på kroppen ännu och får inte bära mina barn på 3 veckor. Ska jag då inte lämna på dagis, nä det ser ju ut att bli svårt. Kan man fru lämna? Ja men hon börjar så mycket tidigare så då får barnen stiga upp i uttan så då landar vi på att någon av våra föräldrar kan lämna dem på dagis. Nu ska frun bara få till ett schema med mormor och farmor så barnen kommer till och från dagis och utan att jag är inblandad i detta. Ska bli väldigt intressant om hon reder ut det.


Spara för att spara eller mervärde?
Här tänker jag att vi har ca 10 konton med lite olika syften och innebörder och det läggs en slant hit och dit men vi har fortfarande inte kommit till den gränsen på inkomsten där vi kan lägga undan en inkomst vilket är målet. Det som gjort att vi fått avbrott på detta är en del större investeringar och sånt som kostar över längre tid. Frysbox är en sådan sak som jag tror är svår att räkna hem. Du köper den för säg 3500:- sen betalar du månadsvis 100-120 spänn för att hålla maten i den fryst ås säg 4500-5000 första året sen runt 1200-1500 resterande år. Detta innebär att det du stoppar i frysen måste spara dig 1500 om året för att det är billigare än ordinarie dagar? Vi kan räkna hem vår frys våra första 2 år då vi fått kött från min bror och köpte en köttlåda som räckte långt längre än vi trodde och kommer ge oss massor med grytor under vintern.

Det jag försöker förmedla eller iaf tror jag försöker förmedla är att jag tror inte man kommer långt om man bara "sparar för sparandets skull" utan man måste förena nytta med nöje och göra investeringar som underlättar också. Exempl på detta kan vara en ny bil för att värmen i din nuvarande inte fungerar och det börjar klättra ner mot - eller som min fru som fick nya linser inopererat i ögonen för att kunna se bättre i 30-40 år. Det är investeringar som ger mervärde men ingen avkastning i lösöre men det behövs kanske inte heller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar