lördag 17 december 2016

Barnkalas!

Hela 2 år har gått sedan äldsta dottern tittade ut, behöver inte gå in på vidare detaljer om det :).

Men födelsedagar kan se så olika ut, jag är en presentgalning som gärna firar alla tillfällen som ges för att få paket. Medans min fru slutat fylla år och det är hennes förlust ;).

Man kan lägga ner olika mängd energi på kalas, 1 år är oftast de år då man lägger den stora potten för sina barn konstigt nog. Jag menar på att dem kommer inte komma ihåg det och bryr sig än mindre om vem som är där. Många lägger flera 1000kr bara på dekorationer och presenter men till vilken nytta?

Vi gjorde en enkel lösning förra året med smörgåstårta som vi beställde färdig, med den vetskapen och vad det kostar så tänkte vi att vi fixar det själva. Skillnaden i år är också att vi inte orkar ha 40 personer på kalas samtidigt så vi har delat upp kalaset i 2 dagar. En för släkt och en för dotterns vänner och föräldrar eller ja dem vi träffar och har playdates med.

Dag1 Barnkalas, vad bjuder man på? Vad är okej att bjuda andras barn på? Vi har varit på en del kalas och det är uteslutande tårta och sötsaker. Vår dotter är som sagt 2 och behöver inte äta en stor bit tårta och godis/läsk på det utan får lite mer till lunch och middag och en frukt eller liknande på kalaset. Hon klagar inte ännu och det är vi tacksamma för. Denna dag kommer bara innehålla fika, det är som sagt för barnen så när dem kommer har de fått lunch och när gästerna åker är det dags för middag. Det blev bestämt att vi gör cupcakes, morotskaka, gräddtårta och banancupcakes till dottern, smarrigt värre! Det har gått åt nästan 2 dagars planering / kalastillfälle och jag har nog varit och handlat 4 gånger idag för att fylla på ingredienser och min fru har stått i köket och bakat ca 10 timmar idag. Om vi slår ihop summan för att köpa 2 tårtor och köpa bakverken har vi sparat ca 1200kr vilket man kan kvitta med 3 dagars arbete nästan. Vilket är helt okej när barnen kan vara med och hjälpa till i köket och tiden inte tas ifrån dem. Imorgon får vi se om resultatet blev hit eller shit av gästerna.

Dag2 Vad bjuder man då 20 hungriga släktingar (bönder) på där det lätt äts mellan 250-400g kött / pers. jo TACOS! (Fantastisk uppfinning). Man kan göra det långt i förväg och storpack kostar inte en förmögenhet hos grossisterna. Tillbehören väger oftast upp så man sparar lite kött jämfört med att bara ha kött och potatis med brunsås. Så länge alla släktingar är mätta och belåtna så är vi mer än nöjda. Att göra tacos istället för att köpa smörgåstårta sparade oss ca 650kr och visst är det en liten summa men 650 idag kan vara mycket mer om 20 år och det vi försöker göra är just att dra ner på onödiga kostnader pga lathet.

Men det är inte bara mat som det ska bjudas på för det tillkommer saker som alltid när mammor blandas in i kalasplaneringen för det ska inhandlas någon pappersdukar och lite vimplar och roliga dekorationer som pryder rummet vi vuxna sitter i 3 timmar och som barnen äter i ungefär 10-15 minuter men jag förstår koncepter och köper hennes tankar. Detta går på ca 300kr men i vilket fall så har vi ändå sparat en hel del bara på att göra maten själva.

Hur firar ni?

//OlaSlayer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar